Digitale innovatie, het nieuwe ‘buzzwoord’? Als je de verhalen moet geloven is het voortbestaan van je onderneming in gevaar als je deze hype gaat missen. Artificiële intelligentie (AI), robots, datamining en meer hippe kreten zie je steeds vaker voorbijkomen. Wat moet een doorsnee MKB-onderneming hier nu mee? Met al die vage termen kom je niet veel verder.

Wat is digitale innovatie nu eigenlijk en gaat dan echt de hele organisatie op de schop?

“Digitale innovatie is de toepassing van digitale technologie om verschillende aspecten en processen van het bedrijf te verbeteren, groei te stimuleren en de algehele efficiëntie te verhogen.”

Digitale innovatie, verbeteren door digitalisering

Digitalisering en innoveren zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met digitalisering denk je bijvoorbeeld aan het vervangen van papieren registratieformulieren door een digitaal formulier. Als dit betekent dat de data nu van schrift in een digitale vorm is veranderd heb je nog weinig verbeterd. Registraties vastleggen in Excelbijvoorbeeld zie je nog steeds bij heel veel organisaties. De rekentool Excel wordt hierbij misbruikt, maar ook gaat het bedrijfsproces hierbij echt niet efficiënter verlopen.

Grote digitale innovaties veranderen de wereld

Een innovatie kenmerkt zicht door een verandering in werkwijze. Grote innovaties resulteren soms in totale nieuwe businessmodellen.

Een praktisch voorbeeld is het gebruik van de app bij IKEA waarbij je thuis in de luie stoel verschillende meubelen in je eigen huis kunt uitproberen, of de winkelketen PicNic die door vergaande automatisering vanuit zijn App de producten bij u verzorgt en tegelijkertijd de magazijnvoorraden bewaakt.

Dit soort digitale innovaties zijn mogelijk door geavanceerde technologieën, maar zullen bij een doorsnee MKB-organisatie niet worden ingezet.

Kleine digitale innovaties verhogen de efficiency

Bij MKB-organisaties gaat het vaak juist om het inzetten van meer laagdrempelige oplossingen. Hierdoor is men in staat veranderingen door te voeren in de bedrijfsvoering, waardoor men effectiever gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een tablet om inspecties uit te voeren, waarbij de resultaten automatisch worden opgeslagen en gerapporteerd.

Of aan digitale formulieren, die met workflow management techniek, informatie automatisch door de organisatie naar de juiste persoon sturen om deze op te volgen of af te handelen. Door de inzet van digitale technieken is men in staat het bestaande bedrijfsproces effectiever uit te voeren. Deze digitale transformatie moet echter wel zorgvuldig worden begeleid.

Digitale innovatie, de mens maakt het verschil

“A fool with an IT tool is still a fool”

Digitaal innoveren doe je samen. Binnen veel organisaties is namelijk heel veel kennis aanwezig bij de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het proces. Het gaat vaak om slimmigheden die je zult missen als je probeert de digitale innovatie vanuit je kantoor te regelen. Betrek daarom in een vroeg stadium de medewerkers en maak ze deelgenoot van de beoogde oplossing. Het levert uiteindelijk het beste resultaat en het verhoogt bovendien het draagvlak bij de implementatie.

Digitale innovatie in uw onderneming?

Wil je meer weten of zelfs de eerste stappen gaan zetten met digitalisering en verbeteren in je organisatie? Laat je dan eens inspireren door de praktijkcases. Misschien ben je al een stapje verder en wil je een vrijblijvende demo.