Het proces waarbij organisaties digitale hulpmiddelen inzetten om de bedrijfsprocessen efficiënter in te richten heet digitale transformatie. Grote transformaties leiden soms zelfs tot een verandering van businessmodel. Bij een gemiddeld MKB-bedrijf is echter bij de interne bedrijfsvoering nog een hoop winst te behalen. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing ontkomen organisatie niet aan digitalisering.

Digitalisering en transformatie, het kan je ook overkomen

De impact van een transformatie is altijd een verandering van de bedrijfsvoering. Transformeren geeft aan dat de werkwijzen, methodes en mogelijk ook de middelen worden vervangen door alternatieven. Digitalisering betekent ook onlosmakelijk de inzet van computers of slimme ICT- technieken. Veelal wordt zo’n transformatie bewust gepland en uitgevoerd, maar soms heb je geen keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van Covid en het werken op afstand. In ‘no time’ was heel Nederland aan het vergaderen via Teams. Grote kans dat dit vandaag de dag nog gebeurt in je organisatie. Het scheelt soms wel heel veel reistijd!

Een bewuste keuze

Slimmer samenwerken resulteert in effectieve werkprocessen en dus minder verspilling. Verspillingen verlagen uiteindelijk de winst binnen iedere commerciële organisatie. We zien elke dag verspillingen in de vorm van papieren checklijsten, wachten op besluiten of acties, fouten in informatie overdracht en gebruik van talloze lijstjes als geheugensteuntje. Er gebeurt feitelijk pas iets als de mens initiatief neemt. Een transformatie zou zijn om de bedrijfsprocessen te laten ondersteunen door een digitaal managementsysteem, waarbij de informatie en/of actie naar de verantwoordelijke medewerker toestroomt. De informatie gaat dan voor je werken. Organisaties kunnen hierbij minstens 30% tijdwinst behalen! Het bedrijfsproces is hierbij digitaal getransformeerd maar er is nog veel meer mogelijk.

Van dure ICT-programmeur naar eigen beheer

Naast het veranderen van werkwijzen heeft een transformatie ook invloed op de organisatie. Softwarebedrijven en consultants hebben gouden tijden gekend. Voor het ontwikkelen of aanpassen van de software moet men veel technische en specifieke kennis hebben. Die vervolgens duur kan worden verkocht aan de klant. Met de opkomst van no-code platforms kan echter iedere MKB onderneming zijn digitale werkprocessen zelf aanpassen en inrichten. En wie weet nu beter hoe een bedrijfsproces moet werken dan de medewerkers zelf. Meer dan 150 organisaties hebben inmiddels een ‘handige Harry’ in huis die met onze slimme formulieren een breed scala aan bedrijfsprocessen automatiseert en digitaliseert. Van ingangscontroles tot servicemeldingen en van audits tot reparatiemeldingen. Alle informatie verzameld op 1 codevrij digitaal portal. Deze verschuiving naar no-code platforms biedt niet alleen een kosteneffectieve oplossing, maar stimuleert ook procesoptimalisatie doordat medewerkers binnen MKB-ondernemingen in staat zijn om hun eigen digitale werkprocessen te finetunen.

Het heft in eigen hand?

Waar wacht je nog op? Ga ook aan de slag met digitaal transformeren! Het gaat je organisatie veel meer effectieve werkcapaciteit opleveren maar ook een kwaliteitsimpuls. En uiteindelijk onder de streep een groot aantal euro’s.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, schrijf je dan eens in voor één van onze informatieve evenementen. Of plan een vrijblijvende demo!