Digitalisering van bedrijfsprocessen, Power BI en AI, een supertrio!

De digitalisering van bedrijfsprocessen heeft niet alleen grote voordelen in efficiency, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Met de grote verzameling aan bedrijfsdata is op de midden tot langere termijn nog veel meer voordeel te behalen. Het is wel een kwestie van heel goed organiseren van je bedrijfsvoering en de inzet van de juiste combinatie van middelen. Het gaat hierbij om de gouden driehoek van digitale registratieformulieren vanuit een praktisch kwaliteitsmanagementsysteem, Business intelligence (BI) analyse gereedschap en uiteindelijk toepassen van mogelijkheden met Artificieel Intelligentie (AI). Maar het start altijd met een goede solide basis.

Goede data is de basis voor continue verbetering

Tijdens de uitvoering van werkzaamheden binnen de diverse bedrijfsprocessen wordt veel informatie gecreëerd. De data kan kritisch zijn voor de uitvoering van bedrijfsprocessen, maar is soms ook gewoon informatief. In de dagelijkse praktijk zal er direct een reactie of handeling plaatsvinden als deze data leidend is. Er zal zelfs mogelijk het CAPA proces moeten worden opgestart. In een goed werkend kwaliteitsmanagementsysteem worden deze afwijkingen geanalyseerd op trendmatige oorzaken en wordt er beoordeeld of er geen systematische systeemfouten in de organisatie aanwezig zijn. Denk hierbij aan gebrekkige opleiding of tegenstrijdige belangen. Op deze wijze draagt het kwaliteitssysteem bij aan continue verbetering van de organisatie. De kwaliteit van de data moet dus echter onberispelijk zijn.

Data combineren met power BI

De mogelijkheden voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verbeteren van communicatie binnen een organisatie gaan hand in hand. De operationele data leidt uiteindelijk tot een financieel resultaat wat weer een zeer belangrijke input is voor het management om de strategie te kunnen bepalen. Hoe korter men op de bal zit, des te sneller men eventueel kan ingrijpen. Dit vereist wel data uit verschillende invalshoeken en daarom gaan steeds meer organisaties data combineren met actuele informatiebronnen uit verschillende applicaties. Zo kan men bijvoorbeeld aan de hand van artikelcodes of projectnummers financiële of logistieke data uit een ERP systeem, in combinatie met operationele afwijkingen, in de praktijk visueel inzichtelijk maken in actuele BI-dashboards.

Er hoeft dus niet meer te worden nagedacht of de data juist is, men kan direct zelf conclusies trekken of een discussie starten op basis van uniforme data. Dat is een hele verbeterstap, los van de administratieve tijdwinst. Maar met slim informatiemanagement gaan in de nabije toekomst nog veel meer mooiere mogelijkheden beschikbaar komen. Artificial Intelligence klopt op de deur!

Power BI en AI

AI, kans of bedreiging?

Met steeds meer goede data vanuit verschillende bronnen is het interessant om te onderzoeken of er mogelijk ook verborgen verbanden aanwezig zijn. Het verwerken van grote hoeveelheden data is iets waar wiskundige algoritmes veel sneller en beter in zijn als de mens. Wat organisaties hiermee kunnen is echter mede afhankelijk van de interpretatie door de mens, ook al is de data perfect. Creativiteit, fantasie en doorontwikkeling zijn typische menselijke eigenschappen die niet of nog nauwelijks zijn te imiteren. Met generatieve AI worden weliswaar al modellen gebruikt om nieuwe content te genereren zoals tekst en video’s. Grote ondernemingen zijn aan de slag om vanuit bestaande data snel concurrerende voorstellen te maken voor tenders. Maar het lijkt ook realistisch om generatieve AI in te zetten voor bijvoorbeeld trainingsmateriaal in de vorm van video’s en voorschriften. Helemaal mooi als dit kan worden gegenereerd uit eigen bedrijfsdata.

Datamining, het nieuwe goud

Hoe je het ook wendt of keert, iedere organisatie krijgt met deze technologische ontwikkelingen te maken. De snelheid van implementatie van de diverse mogelijkheden zal sterk afhankelijk zijn van de grootte van de organisatie en het segment van dienstverlening. Toch blijft voor alle ondernemingen, van klein tot zeer groot, de belangrijke randvoorwaarde over kwaliteit van bedrijfsdata van toepassing. Deze moet accuraat, eenduidig en snel beschikbaar zijn in de gehele organisatie. Goed informatiemanagement, transparante communicatiestructuren en betrokken, kundige medewerkers zullen het verschil gaan maken. Nu, maar ook in de nabije toekomst.

LeanForms als fundament

LeanForms speelt een cruciale rol binnen het supertrio van digitalisering, Power BI en AI. Als praktisch kwaliteitsmanagementsysteem biedt LeanForms een solide basis voor digitale registratieformulieren, waardoor bedrijven in staat zijn om kritische gegevens nauwkeurig vast te leggen en te beheren.

Door LeanForms te integreren met Power BI kunnen organisaties operationele data combineren met actuele informatiebronnen, wat resulteert in geavanceerde BI-dashboards voor betere inzichten en snellere besluitvorming. Bovendien legt LeanForms een stevige basis voor AI-toepassingen door te zorgen voor hoogwaardige en consistente data, waardoor organisaties kunnen profiteren van de volledige potentie van AI in hun streven naar continue verbetering.

Wil je hier meer over weten? Ontdek hoe LeanForms je organisatie kan helpen bij het ontsluiten van het volledige potentieel van digitalisering, BI en AI. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende demo aan.

Anton Schaerlaeckens

Auteur:
Anton Schaerlaeckens
Senior Consultant

2Foqus

Onze partner 2Foqus is expert op gebied van data-analyse.