Wat is ISO 9001?
ISO 9001 is een internationale standaard voor kwaliteitsmanagementsystemen die organisaties helpt om processen te stroomlijnen, klanttevredenheid te verhogen en continue verbeteringen te realiseren. Het biedt een kader voor bedrijven om kwaliteit in hun producten en diensten te waarborgen, door middel van gestructureerde procedures, documentatie en regelmatige evaluaties.
Een leidraad voor slimmer organiseren
ISO 9001 certificering roept bij veel managers nog steeds een negatief beeld op van moeten werken volgens werkinstructies en vervelende controles (audits). Het wordt dan ook het liefst in de schoenen geschoven van een kwaliteitsmanager of kwaliteitscoördinator. Onbekend maakt onbemind.
De ISO 9001 normering is echter dusdanig geëvolueerd dat deze als volwaardige bedrijfsmanagement gereedschap kan worden gebruikt op alle niveau in de organisaties. Het zal je dus ook niet verbazen dat wij de ISO 9001 norm zelf hebben gebruikt om ons bedrijfsmanagementsysteem in te richten en gebruiken bij de dagelijkse bedrijfsvoering.
ISO 9001: een uitstekende leidraad voor slimmer organiseren.
ISO 9001: Praktische vertaling van bedrijfsprocessen
Inhoudelijk is de ISO 9001 norm helemaal niet zo spannend. Context van de organisatie, leiderschap, planning en ondersteuning zijn allemaal thema’s waar je als ondernemer sowieso mee bezig bent bij het opzetten en inrichten van de organisatie. Iedere gezonde organisatie weet waar zijn kansen liggen in de markt, maar ook welke risico’s er op de loer liggen. Het moeilijke deel voor de ondernemer is dit te vertalen naar praktische werkprocessen die iedere werknemer snapt. SIPOC-procesbeschrijvingen die focussen op het resultaat zijn hierbij een uitstekend hulpmiddel. Zeker als je het resultaat ook krachtig kan beschrijven en inzichtelijk maakt wat je nodig hebt om het resultaat te bereiken. Denk hierbij aan functionarissen, werkinstructies en natuurlijk slimme formulieren om informatie uit de processen vast te leggen.
ISO 9001: Resultaten gebruiken, output is input
Bij een ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem is het kunnen aantonen van resultaten en besluiten in bedrijfsprocessen belangrijk. Men laat dan zien dat men de bedrijfsvoering onder controle heeft, in dure termen ‘compliance’ met ISO 9001. Dit werkt natuurlijk het gemakkelijkst als men de resultaten en besluiten digitaliseert en laat werken in een bedrijfsproces. Een operator registreert bijvoorbeeld een afwijking en deze wordt automatisch naar de verantwoordelijke medewerker gestuurd voor opvolging. Op deze manier is het ook daadwerkelijk onderdeel van het werk maar voldoe je ook aan de ISO 9001 compliance normering. Maar ook bij logistieke processen, inkoop, verkoop en onderhoud kun je dit toepassen. Laat de output het werk doen.
Simpel en Doeltreffend: PDCA voor Afwijkingbeheer
Simpele zaken ingewikkeld maken is iets wat veel organisaties (onbewust) doen. Want wat is nu het verschil tussen een klantenklacht en een afwijking binnen het bedrijfsproces? En wanneer passen we CAPA toe of gaan we 8D uit Lean management gebruiken? In basis zijn het allemaal verschillende soorten van onverwachte afwijkingen die men wil voorkomen. De PDCA-cyclus is een uitstekende kapstok om al dit tekortkomingen op dezelfde wijze te registreren, te onderzoeken en met corrigerende maatregelen te elimineren. Je kunt dit heel eenvoudig in 1 slim digitaal formulier combineren zodat je altijd een real time overzicht hebt binnen je organisatie.
“ISO 9001: Niet slechts een norm, maar een krachtig gereedschap voor bedrijfsmanagement.
Bij LeanForms hebben we het geïntegreerd in ons systeem, wat leidt tot efficiënte processen en voortdurende verbetering.”
Hulp of ondersteuning nodig op het gebied van ISO 9001? Neem contact op, of vraag direct een demo aan.
Lees meer over de kosten van een ISO 9001 certificering.
Auteur:
Anton Schaerlaeckens
Senior Consultant
In zijn professionele loopbaan van 35 jaar heeft Anton zich gespecialiseerd in implementaties van digitale kwaliteitsmanagementsystemen. Deze informatiesystemen dragen bij aan een foutloze en efficiënte uitvoering van de werkzaamheden. Zijn uitgebreide ervaring in zowel management als (internationale) operationele rollen stelt Anton in staat om zelfs bij complexe organisatiestructuren het digitale transformatieproces effectief te begeleiden.