Met een ISO-certificering tonen organisaties aan dat de bedrijfsvoering aan gestelde standaarden voldoet. Dit kan belangrijk zijn als onderdeel van het marketing- en verkoopproces. Ze laten hiermee potentiële klanten zien dat men continu aandacht heeft voor het leveren van goede producten en/of services. Om in aanmerking te komen voor een certificering door een externe organisatie moet men ook nog voldoen aan verschillende eisen. De aanvraagprocedure voor certificering kan per instantie verschillen, maar volgt in hoofdlijnen wel altijd een standaard workflow.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een ISO-certificering aan te vragen.
De meeste voorkomende is om (toekomstige) klanten te overtuigen van de continue en systematische aandacht voor het leveren van kwaliteit. Toch zijn er ook steeds meer bedrijven die vanuit eigen belang een certificering willen hebben. Met een certificering wordt er met vreemde ogen naar de organisatie gekeken en op die manier worden tekortkomingen en blinde vlekken in de organisatie geïdentificeerd. Deze ondernemingen gebruiken de certificering dus echt om de eigen bedrijfsvoering te optimaliseren. Organisaties die niet planmatig willen werken kunnen dus beter van een certificering afzien.
Waar kunt u uw ISO-certificering aanvragen?
U dient deze aan te vragen bij een certificerende instantie.
Dit kan rechtstreeks, eventueel met hulp van een externe adviseur die men heeft ingehuurd bij het opbouwen van het kwaliteitsmanagementsysteem. De contracten beslaan meestal een periode van 3 jaar. In het eerste jaar vindt een uitgebreide certificeringsaudit plaats, gevolgd door 2 controle audits.
Waar moet u op letten voor uw certificaat aanvraag?
Een belangrijk keurmerk van de certificerende organisatie is of ze geaccrediteerd zijn. Iedere organisatie mag zichzelf namelijk als certificerende instantie aanbieden. Bij accreditatie van een certificerende organisatie wordt deze echter zelf ook getoetst op kwaliteit. Dit is dus een extra waarborg voor kwaliteit. Een ander belangrijk criterium voor de aanvraag is de status van het eigen kwaliteitsmanagementsysteem. Deze dient men al minimaal 3 maanden in gebruik te hebben, gecontroleerd te zijn door een eigen interne audit en onderworpen aan een managementbeoordeling.
Onafhankelijke audit
Tijdens de onafhankelijke audit door de certificerende instantie wordt eerst theoretisch bepaald of alle elementen aanwezig zijn. Het resultaat van dit boekenonderzoek is een besluit of er voldoende vertrouwen is dat men de implementatie in de praktijk kan testen.
Tijdens de vervolg audit wordt aan de hand van interviews en steekproeven geanalyseerd of de beschreven processen aantoonbaar worden gevolgd en uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald of de organisatie wordt voorgedragen voor het ISO certificaat.
Traject van aanvraag
Om een organisatie gereed te maken voor een ISO-certificering dient men een aantal zaken goed voor te bereiden. De kosten gaan hier ook voor de baten. Het kwaliteitsmanagementsysteem moet worden opgezet. Maar ook moeten de medewerkers deze daadwerkelijk gebruiken in hun dagelijkse activiteiten. Dit vereist vaak wat extra training of informatie sessies. Het wordt tenslotte een bedrijfsmanagementsysteem.
Als deze voorbereidingen zijn uitgevoerd is het tijd om een offerte aan te vragen bij een certificerende organisatie. Na akkoord zullen zij in overleg de datums plannen voor uitvoering van de certificeringsaudit.
Hulp bij je aanvraag
Ook LeanForms heeft een ISO gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem. Natuurlijk hebben we dit met onze eigen software ondersteund. Binnen onze organisatie hebben we professionals met jarenlange praktijkervaring op het gebied van het opzetten en begeleiden van certificeringen en bedrijfsmanagementsystemen. Daarom kunnen wij onze klanten ook daadwerkelijk helpen en op weg helpen als ze hiermee willen starten in hun organisatie. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid partnernetwerk die we kunnen inzetten bij speciale vraagstukken.
Want samen komen we verder.