Een levend bedrijfsmanagementsysteem met ISO-normen als referentie, niet als doel op zich.

ISO27001 informatiemanagement, certificeren of niet? Dat is bij veel organisaties onder discussie. Alweer een norm, zeker net als die ballast van ISO 9001. En een certificatie voor de klant zijn dossier zeker…
Herkenbaar? Lees dan vooral verder.

Want bij LeanForms hebben wij toch andere redenen om dit op te pakken.
Het is menig LeanForms gebruiker bekend dat 1 van de oprichters van LeanForms zich al meer dan 30 jaar amuseert met praktisch kwaliteitsmanagement. En dat LeanForms is ontstaan uit de behoefte om informatie beter te managen binnen de organisatie. Weg met de Excel tsunami en lokale en verborgen bestanden.

Een andere kijk op managementsystemen

Wat wij voor ogen hebben met een managementsysteem is dat wij daadwerkelijk ons werk nog slimmer en efficiënter kunnen doen.

‘Maar dat doen jullie toch hopelijk al’, horen we je denken.
Jazeker, onze bedrijfsvoering hebben we logisch, professioneel, maar zeker ook met boerenverstand ingericht.

Onze ervaring leert dat organisaties vaak al 90% van een willekeurige kwaliteitsnorm afdekt. Maar er is nog een belangrijk verschil, wij gaan op certificeringsreis vanuit onze huidige werkwijze en kijken vervolgens naar de norm.
We kijken dus van binnen naar buiten, we praten dan ook van een bedrijfsmanagementsysteem met de norm als referentie en hulpmiddel.

Van binnen naar buiten, wat is de bedoeling?

De reden dat wij als organisatie ISO27001 en ISO9001 gecertificeerd zijn is niet het certificaat.

Wij merken dat we als organisatie groeien en dus moet je zorgen voor een standaard werkwijze. Standaardiseren noemen we overigens harmoniseren. Want in het gehele traject worden alle medewerkers betrokken. Zij hebben de kennis en kunde die we willen borgen.
En door de gehele organisatie te betrekken zorgen we ook dat iedereen actief bewust is van onze afspraken.

Het is dus geen papieren systeem (sowieso niet bij ons), maar echt een levend systeem wat elke dag wordt gebruikt.

De slager keurt zijn eigen vlees zeker?

Nou nee.
Ondanks onze ervaring en kennis voeren we dit traject onder externe begeleiding uit en natuurlijk hebben we het uiteindelijke resultaat laten toetsen voor certificatie.

Wij zijn namelijk van mening dat er mogelijk ook een bedrijfsblindheid kan ontstaan. Daarom is het goed om “vreemde” ogen mee te laten kijken en zo nodig te adviseren.

Daar zit namelijk volgens ons de kracht van een certificaat.

De eerste stappen op weg naar ISO informatiemanagement

Het begint bij het goed voor laten voorlichten over de daadwerkelijke inhoud van de norm. Het is belangrijk om te weten wat wel en niet hoeft.
Met behulp van externe ondersteuning kunnen stapsgewijs de vereiste stappen geïnventariseerd worden, zodat eventuele tekortkomingen zichtbaar worden.
Het eindresultaat beschrijven wij met de software LeanBMS, zodat we ook direct de borging hebben geregeld.

Hulp of ondersteuning nodig op het gebied van ISO certificeringen? Neem contact op, onze professionele consultants ondersteunen je graag!

Vraag vrijblijvend een demo aan