IQIP
Ruud van den Bogaard

Manager Rental Fleet & Service

LeanForms bij IQIP: Van papier naar precisie

Een diepgaande blik op equipmentbeheer, fouteliminatie en documentkwaliteit

IQIP is wereldwijd marktleider in on- en offshore fundatie installatie equipment, met een specialisatie in het produceren van heihamers. Van kleinere hamers voor woningbouw tot ’s werelds grootste hamers voor offshore windprojecten. Ze bedienen drie belangrijke markten: civiele bouw, olie en gas (funderen van olieplatforms) en offshore windfunderingen voor windmolens op zee.

In een interview met LeanForms deelt IQIP inzichten in hun reis van digitale transformatie en de rol die LeanForms speelt bij het stroomlijnen van hun inspectie- en rapportageprocessen.

Uitdagingen in een groeiende internationale markt

 IQIP heeft de afgelopen jaren een sterke internationale groei doorgemaakt, waardoor hun huurvloot en de complexiteit van onderdelen aanzienlijk zijn toegenomen. Met locaties wereldwijd en diverse soorten equipment, ontstond de behoefte aan gestroomlijnde en foutvrije procedures. Tijdens de constante cyclus van verhuur en terugkeer van equipment, ontstond een omslachtig proces van papieren documentatie, scans en e-mails.
Hoewel het systeem eerder voldeed toen het bedrijf kleiner was, bleek het nu ontoereikend, niet uit te breiden en foutgevoelig.

Transformeren met LeanForms

IQIP ontdekte LeanForms als een potentieel antwoord op hun uitdagingen. LeanForms bood de mogelijkheid om processen te digitaliseren en tegelijkertijd de foutgevoeligheid te verminderen.

LeanForms heeft niet alleen geholpen bij het elimineren van fouten, maar ook bij het verbeteren van de kwaliteit en duidelijkheid van inspectierapporten. Het systeem maakt gebruik van foto’s die gemakkelijk toe te voegen zijn en dwingt gebruikers om concrete acties op te volgen en conclusies te trekken. Na de implementatie van LeanForms waren medewerkers positief verrast door de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Zelfs diegenen die niet gewend waren om met iPads te werken, omarmden de digitale formulieren met enthousiasme.

“We hadden wat uitdagingen verwacht, maar iedereen was gelijk enthousiast. Zelfs medewerkers waarvan ik dacht dat ze het lastig zouden vinden, kwamen naar me toe met de vraag om meer formulieren te digitaliseren.”

Waardevolle features

 Naast functionaliteiten van LeanForms zoals foto’s en routes aan formulieren toevoegen, benadrukt IQIP de waarde van de vraagteken-functie. Het toevoegen van foto’s aan technische vragen vereenvoudigt de communicatie en bespaart tijd.

“Als werknemers bij een technische vraag op het vraagtekentje bij een vraag klikken, wordt een foto getoond. We hebben heel veel soorten equipment en zo’n visuele referentie van een specifiek onderdeel helpt dan enorm. Eigenlijk een heel simpele oplossing, maar het bespaart veel zoektijd en maakt het voor meer mensen mogelijk om checks uit te voeren.”

Het feit dat alle data centraal staat is ook een belangrijk voordeel voor IQIP. Het revisiebeheer is centraler en er is één database waar iedereen uit kan putten.

Internationale implementatie van LeanForms

IQIP heeft LeanForms succesvol geïmplementeerd op internationale locaties. Door workflows per locatie te scheiden, zorgt het bedrijf ervoor dat de formulieren efficiënt en correct worden gerouteerd.

De positieve ervaring met de ondersteuning en service van LeanForms, waarbij de snelle respons en proactieve betrokkenheid worden benadrukt, versterken het partnerschap. Met merkbare voordelen zoals foutreductie, heldere rapportage en gebruiksgemak, kijkt LeanForms uit naar een positieve en voortdurende samenwerking in de toekomst met IQIP in hun wereldwijde activiteiten.

“Vóór LeanForms hadden we situaties die onoverzichtelijk en gevoelig voor fouten was. Nu, met verplichte foto’s en duidelijke conclusies in LeanForms, zijn de communicatie en besluitvorming aanzienlijk verbeterd.”