Prospectieve Risicoanalyse (PRI): Beheer risico’s en verbeter veiligheid
Prospectieve Risicoanalyse (PRI) is een proactieve methode om potentiële risico’s binnen organisaties te identificeren en te beheersen. Door vooruit te kijken, kunnen bedrijven maatregelen nemen om de veiligheid van zowel medewerkers als processen te waarborgen. Het effectief integreren van PRI in dagelijkse activiteiten kan worden toegepast bij bijvoorbeeld incidentevaluaties, opleidingstrajecten en auditprogramma’s. Met LeanForms digitaliseer je deze analyses, waardoor alle informatie centraal en toegankelijk is. Naast PRI kunnen ook andere relevante registraties, zoals incidenten, audits en dagstarts, eenvoudig worden vastgelegd met slimme digitale formulieren.
“Een groot voordeel van een PRI is het verkrijgen van inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan voor de organisatie.” – protify.nl
Waarom is de Prospectieve Risicoanalyse belangrijk?
De PRI methode, oorspronkelijk uit sectoren zoals de auto- en chemische industrie, is inmiddels onmisbaar in diverse branches. Door risico’s te identificeren en te beoordelen op basis van kans en impact, kunnen organisaties proactief handelen om deze te minimaliseren. Het implementeren van een digitale risicoanalyse leidt tot verbeterde veiligheid, verhoogde efficiëntie en een cultuur van continue verbetering.
“Prospectieve Risicoanalyse (PRI) kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de sector en het specifieke bedrijfsproces. In sectoren zoals bouw, productie en dienstverlening worden vaak op maat gemaakte risicomatrices en workflowgestuurde analyses toegepast.”
Hoe PRI een integraal onderdeel van je organisatie kan worden
Een veelvoorkomende valkuil is dat een PRI na uitvoering in een archief verdwijnt of uitsluitend wordt gebruikt voor compliance-doeleinden. Dit is een gemiste kans, aangezien de analyse waardevolle inzichten biedt die de kwaliteit van de organisatie kunnen verbeteren. Met een proactief risicomanagement, bijvoorbeeld als basis voor auditprogramma’s, kunnen organisaties de kennis en paraatheid van medewerkers evalueren en versterken. Het is essentieel om de prospectieve risicoanalyse toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
PRI uitvoeren met LeanForms: voordelen en mogelijkheden
LeanForms biedt uitgebreide ondersteuning voor het uitvoeren van PRI’s:
- Vrije keuze van risicomatrix.
- Workflow management: Flexibele routing op basis van risicopunten.
- Tijdbewaking op uitstaande acties.
- Opties aanvullingen/wijzigingen bij voortschrijdend inzicht.
- Mogelijkheid tot automatische revisie na termijn (zelf instelbaar).
- Uitgebreide rapportage mogelijkheden.
- Historie rapportage van gewijzigde kansen en effecten.
- Geavanceerde zoekfuncties.
Met LeanForms digitaliseer je niet alleen je PRI-processen en optimaliseer je de algehele risicobeheersing binnen je organisatie, maar elimineer je ook papieren registraties en handmatige spreadsheets, waardoor PRI’s direct inzichtelijk en eenvoudig te updaten zijn.
Hulp nodig bij PRI? Wij adviseren en begeleiden je organisatie!
Het implementeren van een effectieve risicobeheersing kan uitdagend zijn. Ons team van experts staat klaar om je organisatie te adviseren en te ondersteunen bij zowel de opzet als de uitvoering van PRI’s. Voor een vrijblijvend advies of een kennismakingsgesprek kun je altijd contact met ons opnemen.
Wil je de prospectieve risicoanalyse eenvoudig en effectief implementeren? Plan een gratis demo en ontdek hoe LeanForms je helpt risico’s te beheersen.
Auteur:
Anton Schaerlaeckens
Senior Consultant
In zijn professionele loopbaan van 35 jaar heeft Anton zich gespecialiseerd in implementaties van digitale kwaliteitsmanagementsystemen. Deze informatiesystemen dragen bij aan een foutloze en efficiënte uitvoering van de werkzaamheden. Zijn uitgebreide ervaring in zowel management als (internationale) operationele rollen stelt Anton in staat om zelfs bij complexe organisatiestructuren het digitale transformatieproces effectief te begeleiden.