Risicomanagement, kwaliteitsmanagement en digitale innovatie spelen een sleutelrol in het versterken van bedrijfsprocessen. Maar hoe integreer je normering in deze processen? Voor veel organisaties blijft dit een uitdaging. Door normering niet als een last of verplichting te zien, maar als een kans om processen te verbeteren en samenwerking tussen management en medewerkers te bevorderen, creëer je kansen.

In deze blog ontdek je hoe je normeringen werkbaar maakt en ze gebruikt om risico’s te beheersen, kwaliteit te waarborgen en digitale innovatie te stimuleren.

 

Maak normering werkbaar

Een norm is geen doel op zich, maar een hulpmiddel om je bedrijfsvoering te ondersteunen. Wanneer je het kwaliteitsmanagementsysteem praktisch toepast binnen je bedrijfsprocessen, wordt het vanzelf een integraal onderdeel van je organisatie. Slim informatiemanagement speelt hierbij een belangrijke rol door relevante data eenvoudig inzichtelijk en toegankelijk te maken voor iedereen die ermee werkt.

Een norm is geen doel op zich, maar een hulpmiddel om je bedrijfsvoering te ondersteunen.

Risicomanagement en Continu Verbeteren

In veel moderne normeringen is Continu Verbeteren een essentieel onderdeel. Dit betekent dat organisaties niet alleen processen documenteren, maar ook proactief verbeteringen doorvoeren. Door gebruik te maken van een High Level Structure (HLS) wordt het combineren van verschillende normen eenvoudiger en werkbaarder. Deze aanpak stimuleert een praktische toepassing van kwaliteitsmanagement en maakt samenwerking met andere normen, zoals milieumanagement en informatiebeveiliging, overzichtelijk en effectief.

De High Level Structure (HLS), is een richtlijn voor de ontwikkeling van nieuwe ISO-managementsysteem normen die de structuur en vereisten ervan in grote mate harmoniseert. Het doel van ISO met de HLS is te zorgen voor een uniform gebruik van kernteksten, termen en definities. Bovenal bevorderen de gemeenschappelijke basiseisen de integratie van verschillende systemen in een organisatie.
Bron: DQSglobal

Digitale innovatie als motor voor risicomanagement

Met de integratie van risicomanagement binnen normeringen ontstaat er ruimte voor digitale oplossingen die bedrijfsprocessen slimmer en efficiënter maken. Denk aan softwaretools voor realtime monitoring, procesautomatisering en verbeteranalyse. Een krachtig voorbeeld hiervan is de Failure Mode and Effects Analysis (FMEA). Deze methode, oorspronkelijk ontwikkeld door NASA en bekend uit de auto-industrie, biedt een effectief kader om risico’s te identificeren, te analyseren en aan te pakken.

Praktische toepassingen van FMEA

Een actuele FMEA kan worden ingezet als kennisdocument om:

• Nieuwe medewerkers snel en efficiënt op te leiden;
• Een basis te vormen voor interne en externe audits;
• Klachten, incidenten en verstoringen diepgaand te analyseren.

Door de resultaten van de FMEA digitaal te beheren binnen een informatiemanagementsysteem, kun je verbeteringen gestructureerd doorvoeren. Dit maakt het mogelijk om onderhoudsintervallen en inspectielijsten dynamisch te optimaliseren op basis van realtime data.

Voordelen van slim risicomanagement

Het integreren van risicomanagement in je kwaliteitsmanagementsysteem levert directe voordelen op, zoals:

  • Concurrentievoordeel door proactieve risicobeheersing.

  • Kostenbesparing door minder onverwachte verstoringen en interne problemen.

  • Betere besluitvorming dankzij datagestuurde inzichten.

  • Hogere klanttevredenheid door verbeterde kwaliteit van producten en diensten.

Ga slim aan de slag

Wil je snel stappen zetten in informatiemanagement, digitale innovatie, risicomanagement en kwaliteitsmanagement binnen jouw organisatie? Wij helpen je graag met praktische oplossingen, tools en trainingen op maat. Samen zorgen we ervoor dat normeringen geen obstakel zijn, maar een krachtige drijver voor innovatie en verbetering.

Ontdek hoe slimme systemen jouw organisatie vooruit kunnen helpen!

Wil je zelf ervaren hoe LeanForms jouw bedrijfsprocessen kan transformeren?

Vraag hier direct een vrijblijvende demo aan.

Anton Schaerlaeckens

Auteur:
Anton Schaerlaeckens
Senior Consultant

In zijn professionele loopbaan van 35 jaar heeft Anton zich gespecialiseerd in implementaties van digitale kwaliteitsmanagementsystemen. Deze informatiesystemen dragen bij aan een foutloze en efficiënte uitvoering van de werkzaamheden. Zijn uitgebreide ervaring in zowel management als (internationale) operationele rollen stelt Anton in staat om zelfs  bij complexe organisatiestructuren het digitale transformatieproces effectief te begeleiden.