Wanneer stel je een Taak Risico Analyse op?

Een Taak Risico Analyse (TRA) is een beoordeling van gevaren die zich kunnen voordoen bij het uitvoeren van risicovolle, nieuwe of niet alledaagse taken. Met een eenvoudige aanpak kan men hiermee onveilige werksituatie’s voorkomen en worden werkzaamheden bovendien effectief uitgevoerd.
Een TRA is een generiek instrument wat iedere medewerker van een organisatie bewust maakt van mogelijke gevaren bij de uitvoering van werkzaamheden.

Prospectieve Risicoanalyse

Wat is het doel van een Taak Risico Analyse?

Het doel van een TRA is uiteindelijk een taak, of reeks van taken veilig uit te voeren.
Veilig voor de mens maar ook voor de nabije omgeving. Door preventief na te denken over alle mogelijke risico’s worden werkafspraken gemaakt die leiden tot een vlekkeloze uitvoering van de taak. De voordelen van een TRA zijn dus niet alleen een veilige werkplaats voor de medewerker, maar ook een efficiënte uitvoering zonder tijdverlies.

Daarnaast vormen goede TRA’s een uitstekende kennisbank voor de organisatie om zo de parate kennis op peil te houden of nieuwe medewerkers snel in te kunnen werken.
Ook partners in de keten zullen aangenaam verrast worden als deze TRA’s ter beschikking worden gesteld.

Waaruit bestaat de Taak Risico Analyse?

Belangrijke elementen van een goede Taak Risico Analyse zijn:

  • Goede omschrijving van de taak;
  • Het vastleggen van bruikbare definities voor kans en effect;
  • Team met verschillende disciplines voor uitvoeren TRA;
  • Risico’s en maatregelen eenduidig en bondig vastleggen;
  • Rapport met resultaten en acties;
  • Tijd om de TRA tijdig uit te voeren en de maatregelen te implementeren.

Wanneer maak je een TRA?

Het altijd nadenken over een besluit of een Taak Risico Analyse nodig is bij het uitvoeren van de werkzaamheden is al een belangrijke stap. Het voorkomt routinematig werken. Toch stel je niet voor iedere taak een TRA op. Het spreekt voor zich dat bij het uitvoeren van risicovolle, nieuwe of niet alledaagse taken dit wel een wijs besluit is.

Daarnaast zijn er soms verplichtingen vanuit de opdrachtgever of bijvoorbeeld een certificering om een Taak Risico Analyse op te stellen of beschikbaar te hebben.

Hoe stel je een Taak Risico Analyse op?

Een Taak Risico Analyse start met een globale brainstormsessie waarbij mogelijke oorzaken worden geïdentificeerd die een risico kunnen vormen bij de uitvoering van de taak.

Vaak wordt hierbij een diagram opgesteld. Vervolgens worden de risico’s globaal gekwantificeerd als functie van Kans en Effect. Het resultaat is een risico uitgedrukt in risicopunten. Het is nu aan de organisatie om te beoordelen of dit getal acceptabel is of dat men maatregelen moet nemen om het risicogetal te verlagen tot een acceptabel niveau. Deze maatregelen dienen te zijn uitgevoerd voordat men start met de uitvoering van de taak.

Formulieren voor een TRA

Risicoanalyses kunnen eenvoudig met de digitale formulieren van LeanForms worden vastgelegd. Door het gebruik van rolmenu’s, risicomatrix, standaardmaatregelen en de mogelijkheid om een actie daadwerkelijk uit te zetten in de organisatie, inclusief verplichte afmelding wordt het TRA proces geheel ondersteund.

Een papieren versie voor op de werkvloer is in een handomdraai geprint. Met LeanForms heeft u bovendien alle TRA’s direct in een kennisbank verzameld. Door de generieke aanpak kan men de TRA’s eenvoudig aanpassen naar een uitgebreidere risicoanalyse, zoals FMEA of de risicomatrix gebruiken bij een Management of Change proces.

Een aantal uitgewerkte voorbeelden zijn direct te downloaden vanuit onze bibliotheek met digitale checklisten.

Vraag vrijblijvend een demo aan