Wet kwaliteitborging bouw, verplichte wet- en regelgeving
De Wet kwaliteitsborging bouw is door de overheid ingevoerd om de kwaliteit van gebouwen te verbeteren en te borgen. De WKB is dus bedoeld als bescherming voor bewoners en gebruikers van een gebouw. De vraag is of je kwaliteit moet afdwingen met wet- en regelgeving. Veel gereputeerde bouwondernemingen investeren al heel veel in kwaliteit en hun reputatie in de markt. Een mooi kwalitatief gebouw is immers de beste reclame.
Het risico is dat deze wet de zoveelste papieren tijger gaat worden en ook de bouwondernemingen op extra kosten jaagt. Het is daarom goed om te kijken wat de WKB precies eist en hoe je dit op de slimste manier kunt integreren in de praktijk.
WKB, de belangrijkste aandachtspunten
De Wet kwaliteitsborging bouw (WKB) zal stapsgewijs worden ingevoerd en naar verwachting tot en met 2025 alleen gelden voor eenvoudige bouwwerken.
De toetsing van een bouwplan aan de wettelijke technische eisen wordt niet meer door de gemeente uitgevoerd, maar door een erkende, gecertificeerde kwaliteitsborger.
De kwaliteitsborger zal het bouwbesluit toetsen en een risicobeoordeling uitvoeren op het aangeleverde bouwplan.
Vanuit deze risicobeoordeling zal een borgingsplan worden opgesteld, waarin wordt aangegeven wanneer en hoe een controle zal plaatsvinden.
De kwaliteitsborger legt de risicobeoordeling en het borgingsplan tesamen met de melding “Start Bouw” voor bij de gemeente ter goedkeuring. Daarnaast dient de kwaliteitsborger de aanvang van de bouwactitiviteit twee dagen van tevoren te melden.
De kwaliteitsborger is dus de nieuwe belangrijke speler in het veld, maar de opdrachtgever mag zelf de kwaliteitsborger selecteren.
Wet kwaliteitsborging bouw en de uitvoering tijdens de bouw
De insteek van de WKB is dat de aannemer te allen tijde verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de bouw. Dit geld ook voor verborgen gebreken en tekortkomingen die zich na oplevering openbaren. De bewijstlast ligt dus bij de bouwonderneming om aan te tonen dat de goede kwaliteit is geleverd. In het borgingsplan is omschreven hoe tijdens de bouw de controle zal plaatsvinden. Dit kan betekenen dat controlemetingen moeten worden uitgevoerd, resultaten op foto dienen te worden vastgelegd of dat certificaten van gebruikte materialen moeten worden gecontroleerd ten opzichte van de vereiste specificaties.
Kortom, dit betekent onoverkomelijk dat een goed dossier dient te worden opgebouwd.
Uiteindelijk zal dit dossier namelijk de basis zijn voor het eindoordeel dat de kwaliteitsborger dient op te stellen bij de gereedmelding van het project. Maar het dossier is natuurlijk ook de basis bij onverhoopte toekomstige reclamaties op de kwaliteit. En nu maar hopen dat de kwaliteitsborger niets heeft gemist!
KWB, een kostenpost
Hoe je het ook went of keert, met de Wet kwaliteitsborging bouw (WKB) moeten de goede ondernemingen weer lijden onder de malifide bouwondernemingen. De overheid meent met aanvullende wetgeving de kwaliteitsgaranties af te dwingen. Dreigt hier hetzelfde scenario als in de overgereguleerde zorg sector?
Het meerendeel van de bouwondernemingen gebruikt namelijk hiervoor zijn eigen kwaliteitsmanagement methoden. Deze zijn vaak ook al extern gecertificeerd. Daarom vrezen veel organisaties voor weer een extra administratieve last en dus extra kosten. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe men deze op een slimme manier integreert in bestaande systemen! Het bekende Lean bouwen geldt dus ook voor het adminstratieve deel van het bouwproject.
Wet kwaliteitsborging bouw (WKB), slimmer digitaal registreren
Vrijwel iedere bouworganisatie moet al veel inspecties vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de veiligheidsinspecties voor VCA of de afwijkingen bij het ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem. Papieren checklijsten hebben als nadeel dat ze alsnog moeten worden verwerkt op het kantoor. Met een generieke digitale formulieren tool is het nu echter heel laagdrempelig om de inspecties echt te digitaliseren. Alle informatie komt in een centrale database en ook de autorisatie van goedkeuring (zowel door de uitvoerder als door de kwaliteitsborger) wordt eenduidig vastgelegd. Het digitale archief wordt automatisch aangevuld. Maar dit systeem is natuurlijk ook te gebruiken voor de uitvoering van de Wkb. En met de juiste kwaliteitsmanagement software kost dat geen cent extra.
WKB, samen spelen samen delen
Natuurlijk ga je deze serie blogs volgen waarbij we steeds nieuwe invalshoeken kiezen en tips delen.
Wil je meer weten over hoe je de WKB integreert in een kwaliteitsmanagementsysteem, of hoe je inspectieformulieren slim digitaliseert? Vraag dan vrijblijvend een demo aan!