Agile, continu verbeteren bij digitaliseren bedrijfsprocessen
Agile is een populaire term die in de softwarewereld wordt gebruikt door ontwikkelaars en aanbieders van software. Het is eigenlijk een antwoord op de slechte reputatie van softwareleveranciers bij projecten. Deze lopen bijna altijd uit in tijd en kosten veel meer dan het oorspronkelijke budget. En tot overmaat van ramp voldoet het eindresultaat vaak niet aan de wensen van de eindgebruiker. Hoe komt dit en wat betekent dit bijvoorbeeld voor de opkomst van no-code softwareapplicaties?
De betekenis van Agile
Veranderingen in de huidige wereld gaan steeds sneller. Dit kan natuurlijk ook invloed hebben op de bedrijfsprocessen in organisaties. Werkafspraken en instructies zijn hierbij relatief eenvoudig aan te passen. Maar het wordt anders als de activiteiten worden ondersteund met softwareapplicaties die in beton zijn gegoten. De software bepaalt hierbij het bedrijfsproces. Werknemers zoeken vaak hun toevlucht in (Excel) hulplijstjes. Met Agile digitaliseren zetten we echter de mens centraal en zijn we in staat de gewenste veranderingen snel door te voeren in de softwareapplicatie. Dat klinkt goed, maar wat zijn dan de valkuilen bij Agile digitaliseren van bedrijfsprocessen.
Agile informatiemanagement, een overwogen keuze
In vrijwel elke organisatie maakt men gebruik van een ERP-systeem. Dit is een uitstekende digitale oplossing om financiële of logistieke transacties te standaardiseren in een organisatie. Deze kerngegevens zijn echter het eindresultaat van onderliggende bedrijfsprocessen. Zo is bijvoorbeeld het percentage uitval in een productieproces van invloed op de beschikbare voorraad in het ERP-systeem. Maar als organisatie wil je ook weten wat de reden van uitval is en wat er voor maatregelen zijn getroffen om dit in de toekomst te voorkomen. Dit past niet in reguliere ERP-systemen en maatwerk is duur en vereist onderhoud en toezicht door ICT -professionals. Dit is voorbeeld waarbij met een slimme no-code applicatie een Agile oplossing kan worden gebouwd. De kwaliteit tijdens productie wordt volledig bewaakt en vastgelegd met een slim digitaal formulier. Hierbij is het zelfs mogelijk het management bij specifieke resultaten automatisch te informeren of een onderzoek te laten starten. Natuurlijk wordt de noodzakelijke informatie via een API real-time met het ERP systeem uitgewisseld. Als een organisatie eenmaal de kracht en eenvoud van deze aanpak heeft ervaren komt men zelf met soortgelijke voorbeelden uit het onderhoudsproces, urenregistraties van werknemers of projectmanagement. En ook hierbij kan men dezelfde Agile formulieren gebruiken.
PDCA – houd het simpel en doordacht
Een goede voorbereiding is het halve werk luidt een bekend spreekwoord. Bij digitaliseringsprojecten is dit een optimistische kijk. Met jarenlange ervaring bij het automatiseren van bedrijfsprocessen met behulp van de slimme digitale no-code formulieren tool hanteren wij echter de richtlijn dat 90% van de ontwikkelingstijd wordt gespendeerd aan de uitvraag. Slechts 10% van de tijd is nodig voor het daadwerkelijk configureren binnen de applicatie. De inventarisatie gaat altijd in nauwe samenwerking met de eindgebruikers en vereist goed inzicht in het daadwerkelijke proces. Met in het achterhoofd “less is more” wordt eerst bedacht welke informatie we willen verzamelen en hoe de informatiestroom binnen het bedrijfsproces wordt verdeeld en verrijkt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. En natuurlijk wordt er ook gekeken naar de gewenste rapportages. Dat is pas Agile digitaliseren.
Ontdek de mogelijkheden
Het werk is nooit af en kan altijd beter. Met de Agile aanpak bij digitalisatie van bedrijfsprocessen is het continu verbeterproces eenvoudig uit te voeren door de organisatie zelf. En dit zorgt voor betrokkenheid en snelle resultaten.
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem een kijkje bij onze klantenverhalen of ontdek de mogelijkheden in de praktijk tijdens een demo.