Poka Yoke

15 juli 2022

Poka yoke is een Japanse term gebruikt in lean manufacturing en betekent zoveel als foutpreventie. Het is een methode om een productieproces zodanig te vormen dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken. Een operatie wordt uitgevoerd op een manier dat de correcte handeling geforceerd wordt.

De term Poka yoke is overgenomen door Shigeo Shingo als onderdeel van het Toyota Production System.

Een typisch kenmerk van Poka Yoke oplossingen is dat ze fouten voorkomen. Andere voordelen zijn onder andere het afschaffen van vele projecten met betrekking tot kwaliteitscontrole, het ontzorgen van operatoren tegen repetitieve handelingen, bevordering van de op werkverbetering gerichte aanpak en acties, onmiddellijke actie wanneer zich een probleem voordoet, 100% ingebouwde kwaliteitscontrole en het voorkomen dat slechte producten klanten bereiken.

Alle informatie omtrent managementsystemen, Lean management en het digitaliseren van workflows is eenvoudig terug te lezen in de begrippenlijst!

Waarom de software van LeanForms?

LeanForms voegt alle informatie en formulieren rondom bedrijfsprocessen samen in één systeem en zorgt ervoor dat formulieren eenvoudig gedigitaliseerd worden. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een zeer gebruiksvriendelijk drag en drop systeem, hoef je geen ICT’er te zijn om gebruik te kunnen maken van onze software.

Hierdoor ben je minder tijd en geld kwijt aan het up-to-date houden en digitaliseren van systemen.

Informatie is altijd up-to-date en direct beschikbaar voor alle betrokken medewerkers. Bovendien worden medewerkers automatisch op de hoogte gesteld wanneer er een actie vereist is.

Analyses en rapportages maken doe je heel eenvoudig met de gebruiksvriendelijke rapportagetool. De digitale formulieren van LeanForms brengen dus veel verschillende voordelen met zich mee.

30% time saving

Benieuwd hoeveel tijd jij kunt besparen?

Vraag hier direct jouw demo aan en ervaar zelf de voordelen van LeanForms. Klik op de button voor een gratis demo.

Relevante blog artikelen 

Ga naar de bovenkant